Akide şekeri Osmanlı Mutfağından günümüze kadar ulaşmayı başarmış el yapımı bir şekerleme türüdür. Akide şekeri geçmişte devlete olan bağlılığı temsil için de kullanılmıştır. ‘’Ulufe’’ (Devlet çalışanlarına üç ayda bir verilen ücret) törenlerinde yeniçerilere dağıtılır ve şekerin yenmesi de bağlılığın gösteresi sayılırmış.
El yapımı olan akide şekeri cam görünümlü parlak bir şekerleme çeşididir. Yapımında şeker, su ve asit düzenleyici kullanılır. İstenilen sertlik derecesine göre yüksek derecelerde pişirilip soğutularak tatlandırılıp şekillendirilebilir. Akide şekeri üretiminde pişirme sıcaklığının doğru belirlenmesi şekerin cam görünümünde olması için önemlidir. Akide şekeri doğal aromalar ve kuruyemişler ile çeşitlendirilebilir.
Bakırkazan olarak üretmekte olduğumuz akide şekeri ‘’İstanbul Akidesi’’ ya da ‘’makas akidesi’’ olarak bilinir. Özelliği elle üretilmesi ve makasla kesilerek şekillendirilmesidir.
Geçmişte bayram ziyaretleri gibi özel günlerde büyüklerimizin ikramları arasında önemli bir yer alan akide şekeri günümüzde hala geleneksel şekerlemeler arasındadır.
Bakırkazan olarak akide şekerini geleneksel tat ve yöntemlere bağlı kalarak üretmeye devam etmekteyiz..